Hoe betrouwbaar is het resultaat? Hoe wordt de kwaliteit van de test of screening gegarandeerd?

Een niet-afwijkend resultaat betekent dat er wellicht niets aan de hand is. Een afwijkend resultaat geeft aan dat er waarschijnlijk wel een probleem is. Een test levert je echter nooit volledige zekerheid op. Een zelftest kan aangeven dat je gezond bent, terwijl dat niet het geval is. Het resultaat is dan vals-negatief. Omgekeerd kan het resultaat van een zelftest afwijkend zijn, terwijl je toch gewoon gezond bent. Het resultaat is dan vals-positief.

Beschik je over goede informatie en cijfers over de betrouwbaarheid van de test? Ben je je ervan bewust dat het resultaat vaak mee wordt bepaald door het moment en de manier waarop je de test uitvoert? De kwaliteitscontrole van zelftests is soms weinig transparant en de vereisten zijn veel minder streng dan die voor diagnostische tests. Zo testen de fabrikanten hun zelftests op gezonde personen in het labo, wat niet noodzakelijk overeenstemt met de realiteit. Daardoor neemt de betrouwbaarheid van die tests gevoelig af.

Waar en bij wie kun je terecht met vragen over het resultaat of de kwaliteit van een zelftest of screening op eigen initiatief? Een belangrijke vraag waarop je het antwoord best op voorhand uitzoekt.

TV-SPOT
NIEUWS

Persmededeling van Wouter Beke, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

27/08/2020

Bevolkingsonderzoek naar kanker werkt: steeds minder gevorderde dikkedarmkankers in Vlaanderen

* De belangrijkste cijfers uit het jaarrapport vindt u als bijlage bij dit bericht. *

Aantal gevorderde darmkankers (stadium II,III en IV) in Vlaanderen lager dan voor de start van het...

Start pilootproject uitbreiding Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker in Schelle

18/04/2018

Gemeente investeert in onderzoek bij 50 t.e.m. 54-jarigen

In 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker bij mannen en vrouwen van 55 tot en met 74 jaar. Zij krijgen elke twee jaar een uitnodiging met een gratis stoelgangtest van het Centrum voor...

Terugbetaling Bevolkingsonderzoek

16/03/2018

De afgelopen dagen zien we in de media berichten rond wijzigingen in terugbetalingsvoorwaarden van de borstkankerscreening.

Het CvKO wenst daarom deze zaken duidelijk te stellen:

Deelname aan het bevolkingsonderzoek is en blijft volledig terugbetaald (geen remgeld)...

Pilootproject uitbreiding gemeente Schelle

02/03/2018

In april-mei 2018 starten het Centrum voor Kankeropsporing en het Agentschap Zorg en Gezondheid in samenwerking met de gemeente Schelle een pilootproject binnen het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker.

Alle 50 t.e.m. 54-jarigen woonachtig in Schelle - die in aanmerking komen voor het...

Complimentendag startschot internationale maand dikkedarmkanker

01/03/2018

Complimentendag, op 1 maart, is de ideale gelegenheid voor een grote dankjewel vanwege het Centrum voor Kankeropsporing en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. Want meer dan 54% van de uitgenodigde mannen en vrouwen namen deel aan het Bevolkingsonderzoek...