Hoe betrouwbaar is het resultaat? Hoe wordt de kwaliteit van de test of screening gegarandeerd?

Een niet-afwijkend resultaat betekent dat er wellicht niets aan de hand is. Een afwijkend resultaat geeft aan dat er waarschijnlijk wel een probleem is. Een test levert je echter nooit volledige zekerheid op. Een zelftest kan aangeven dat je gezond bent, terwijl dat niet het geval is. Het resultaat is dan vals-negatief. Omgekeerd kan het resultaat van een zelftest afwijkend zijn, terwijl je toch gewoon gezond bent. Het resultaat is dan vals-positief.

Beschik je over goede informatie en cijfers over de betrouwbaarheid van de test? Ben je je ervan bewust dat het resultaat vaak mee wordt bepaald door het moment en de manier waarop je de test uitvoert? De kwaliteitscontrole van zelftests is soms weinig transparant en de vereisten zijn veel minder streng dan die voor diagnostische tests. Zo testen de fabrikanten hun zelftests op gezonde personen in het labo, wat niet noodzakelijk overeenstemt met de realiteit. Daardoor neemt de betrouwbaarheid van die tests gevoelig af.

Waar en bij wie kun je terecht met vragen over het resultaat of de kwaliteit van een zelftest of screening op eigen initiatief? Een belangrijke vraag waarop je het antwoord best op voorhand uitzoekt.

TV-SPOT
NIEUWS

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker pas nuttig vanaf 50 jaar

31/08/2020

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker pas nuttig vanaf 50 jaar

Geen reden om leeftijd te verlagen naar 45 jaar volgens studie Universiteit Antwerpen

Vlaanderen start bevolkingsonderzoeken naar kanker opnieuw op.

27/08/2020

Vlaanderen start bevolkingsonderzoeken naar kanker opnieuw op.

De Bevolkingsonderzoeken Dikkedarmkanker en Baarmoederhalskanker starten vanaf 11 mei opnieuw op. Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker wordt voorbereid.

Persmededeling van Wouter Beke, Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

27/08/2020

Bevolkingsonderzoek naar kanker werkt: steeds minder gevorderde dikkedarmkankers in Vlaanderen

* De belangrijkste cijfers uit het jaarrapport vindt u als bijlage bij dit bericht. *

Aantal gevorderde darmkankers (stadium II,III en IV) in Vlaanderen lager dan voor de start van het...

Preventieve gezondheidssector ondertekent nieuwe ethische code

25/11/2019

De preventieve gezondheidssector in Vlaanderen heeft een nieuwe ethische code goedgekeurd. Wie de code ondertekent, engageert zich om niet alleen bij te dragen aan een gezonde, maar ook aan een sociale en duurzame samenleving. Verschillende expertisecentra zetten hun handtekening al, zoals het...