Wat met genetische zelftesten?

De mens heeft ongeveer 25.000 coderende genen die allemaal verschillende functies hebben. Commerciële testen maken een keuze uit een aantal (meestal gemakkelijk en goedkoop te testen) genen waarmee zij dan bepaalde risico’s (bv. op kanker of aangeboren aandoeningen) voorspellen. Enerzijds is de keuze van de geteste genen dikwijls niet relevant, wat voor de leek onmogelijk te herkennen is. Anderzijds worden deze testen aangeboden zonder de nodige kwaliteitscontrole en medische omkadering m.b.t. advies en begeleiding. Tenslotte kunnen de resultaten van genetische testen een invloed hebben niet alleen op jezelf maar ook op je kinderen, broers, zussen, ouders en andere familieleden.

Voor erfelijkheidstesten kan je best contact opnemen met één van de vier geaccrediteerde Vlaamse centra gespecialiseerd in medische genetica.

Meer informatie vind je via de site van het Belgische College voor Menselijke Erfelijkheid en Zeldzame Ziekten.

TV-SPOT
NIEUWS

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker pas nuttig vanaf 50 jaar

16/07/2019

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker pas nuttig vanaf 50 jaar

Geen reden om leeftijd te verlagen naar 45 jaar volgens studie Universiteit Antwerpen

Preventieve gezondheidssector ondertekent nieuwe ethische code

13/06/2019

De preventieve gezondheidssector in Vlaanderen heeft een nieuwe ethische code goedgekeurd. Wie de code ondertekent, engageert zich om niet alleen bij te dragen aan een gezonde, maar ook aan een sociale en duurzame samenleving. Verschillende expertisecentra zetten hun handtekening al, zoals het...

Reactie op berichtgeving van 4/6/2015

16/05/2019

Reactie op berichtgeving van 4/6/2015

Naar aanleiding van de berichtgeving in de media rond de HPV zelfafnametest wil het Centrum voor Kankeropsporing volgende feiten benadrukken:

Het proefproject is een initiatief van Minister Vandeurzen om de efficiëntie van de zelfafnametest...

Reactie van het CvKO en de Vlaamse overheid op het in vraag stellen van de bevolkingsonderzoeken naar kanker

18/03/2019

Als initiatiefnemer en screeningsorganisatie willen we enkele belangrijke principes toelichten die nu reeds bij de screening worden toegepast en zo een antwoord geven op de vraag of het organiseren van screening naar borstkanker nuttig is en blijft.

We trachten op verschillende manieren...