SCREENEN?

Meer weten >>

Logo BVO

WAT IS EEN SCREENING OP EIGEN INITIATIEF?

Je hebt geen gezondheidsklachten, maar overweegt toch om je te laten screenen zonder dat je daartoe wordt aangespoord in een bevolkingsonderzoek of door een arts.

Er zijn verschillende manieren om jezelf op eigen initiatief te screenen. Het aantal zelftests en screening apps neemt de jongste jaren sterk toe en zal dat wellicht ook de komende jaren blijven doen. Dat komt onder meer doordat nieuwe kennis en technologieën steeds meer tests opleveren. Screening apps kun je probleemloos downloaden en de meeste zelftests kun je gewoon online bestellen.

  Enkele voorbeelden:

  • Genetische tests om je eigen kans of die van je kinderen op een bepaalde ziekte te bepalen.
  • HIV zelftests.
  • Zelftests voor allergieën.
  • Apps om vitale functies te meten en afwijkingen op te sporen, zoals hartritme- of ademhalingsstoornissen.
  • Zelftests om je suikerspiegel of cholesterolniveau te bepalen.

  Denk vooraf goed na over de mogelijke gevolgen van een screening op eigen initiatief. Je hebt overigens geen tests nodig om gezonder te gaan leven.

  Als je wel gezondheidsklachten hebt, raadpleeg je beter een arts. De tests en diagnoses van je huisarts zijn immers meestal veel nauwkeuriger en zeker betrouwbaarder dan die van een zelftest of screening app. Bovendien beschikt je huisarts over de nodige kennis om je testresultaten correct te interpreteren en je de juiste opvolging en/of behandeling voor te stellen.

  Logo BVO

  TV SPOT

  handje
  Youtube thumb
  Icon video play

  Steeds meer bedrijven en organisaties in Vlaanderen bieden screeningsonderzoeken aan om bepaalde gezondheidsrisco’s of ziekten, zoals een te hoge cholesterol of bepaalde vormen van kanker, op te sporen nog voor er klachten zijn. Zo’n screening lijkt een goed idee, want tijdig opsporen van risico's of ziekten kan doorgaans erger voorkomen en de kans op genezing verhogen. Maar niet elk screeningsonderzoek is per definitie zinvol of kwalitatief. Screenen heeft voordelen, maar meestal ook nadelen. 

  Lees meer

  Logo BVO

  NIEUWS

  Icon news
  Vrouw aan de zee
  Koppel genieten buitenlucht
  Man geniet van uitzicht
  Vrouw tijdens wandeling

  IK BEN OK OMDAT IK ER HEEL VROEG BIJ WAS

  Koppel genieten buitenlucht