SCREENEN?

Logo BVO

WAT IS EEN SCREENING?

Sommige gezondheidsrisico’s of ziekten kunnen worden opgespoord voordat er klachten zijn.

Een screening is een onderzoek naar een bepaalde ziekte, bijvoorbeeld borstkanker, een voorstadium van een ziekte (bijvoorbeeld darmpoliepen die darmkanker voorafgaan), of een bepaald gezondheidsrisico (bijvoorbeeld een te hoge cholesterolwaarde in het bloed), terwijl er nog geen duidelijke symptomen of klachten zijn die op die ziekte, dat voorstadium of dat risico wijzen.

Tijdige opsporing van risico’s of ziekten kan erger voorkomen en verhoogt de kans op genezing.

Bij een screening kunnen verschillende screeningsinstrumenten worden ingezet, zoals een vragenlijst, een lichamelijk onderzoek, een meting of een test van lichaamsmateriaal, zoals een bloedonderzoek. Soms worden verschillende screeningsinstrumenten toegepast. Dan spreekt men van een getrapte screening. 

Logo BVO

TV SPOT

handje
Youtube thumb
Icon video play

Steeds meer bedrijven en organisaties in Vlaanderen bieden screeningsonderzoeken aan om bepaalde gezondheidsrisco’s of ziekten, zoals een te hoge cholesterol of bepaalde vormen van kanker, op te sporen nog voor er klachten zijn. Zo’n screening lijkt een goed idee, want tijdig opsporen van risico's of ziekten kan doorgaans erger voorkomen en de kans op genezing verhogen. Maar niet elk screeningsonderzoek is per definitie zinvol of kwalitatief. Screenen heeft voordelen, maar meestal ook nadelen. 

Lees meer

Vrouw geniet van landschap
2 vrouwen lachen in een zetel
Lachende vrouw in huiskamer
Vrouw geniet van de natuur

IK BEN OK OMDAT IK ER HEEL VROEG BIJ WAS

Vrouw geniet in de zon