SCREENEN?
WIJ NEMEN 
GEZONDHEID SERIEUS!

Logo BVO

GEÏNFORMEERDE TOESTEMMING

Deelnemen aan een screening is nooit verplicht.

Je hebt altijd de vrije keuze om je al dan niet te laten screenen. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en zeker de volgende vragen kan beantwoorden:

  • Welke ziekte of risicofactor spoort de screening op? Hoe vaak komt de ziekte voor? Hoe groot is de kans dat je de ziekte hebt of krijgt? Hoe wordt de ziekte behandeld en hoe succesvol is die behandeling? Verhoogt een tijdige opsporing je kansen op genezing? Waar kan je je laten behandelen?
  • Hoe verloopt de screening? Behoor je wel tot de doelgroep? Wat zijn de mogelijke resultaten en hoe betrouwbaar zijn die? Wat moet je doen als het resultaat afwijkend is? Wat zijn de mogelijke voor- en nadelen van de screening?
Waar kan je terecht voor meer informatie?
  • Over de bevolkingsonderzoeken van de Vlaamse overheid vind je meer informatie op de volgende sites:
     

Wat is het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker    Wat is het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker    Wat is het Bevolkingsonderzoek Borstkanker    Wat is het Bevolkingsonderzoek Aangeboren aandoeningen
 

  • Je kan meer informatie vragen aan de organisatie of persoon die de screening aanbiedt of uitvoert.
  • Je kan terecht bij je arts.

IK BEN OK OMDAT IK ER HEEL VROEG BIJ WAS

Logo BVO

TV SPOT

handje
Youtube thumb
Icon video play

Steeds meer bedrijven en organisaties in Vlaanderen bieden screeningsonderzoeken aan om bepaalde gezondheidsrisco’s of ziekten, zoals een te hoge cholesterol of bepaalde vormen van kanker, op te sporen nog voor er klachten zijn. Zo’n screening lijkt een goed idee, want tijdig opsporen van risico's of ziekten kan doorgaans erger voorkomen en de kans op genezing verhogen. Maar niet elk screeningsonderzoek is per definitie zinvol of kwalitatief. Screenen heeft voordelen, maar meestal ook nadelen. 

Lees meer

Title icon

NIEUWS

Icon news