BLABLABLA
Geen excuses.
Doe de stoelgangtest. "

KRC Genk en het CvKO maken de stoelgangtest bespreekbaar

Officieel persbericht KRC Genk – 9/3/2023

Tijdens de internationale maand tegen dikkedarmkanker slaan de KRC Genk FRZA! Foundation en het CvKO (Centrum voor Kankeropsporing) de handen in elkaar om Genksupporters van 50 t.e.m. 74 jaar aan te zetten tot deelname aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Tijdens de topwedstrijd tegen Union van aanstaande zondag zal het CvKO flyeren in het stadion om zoveel mogelijk Genkies tussen 50 en 74 bewust te maken van de stoelgangtest. Ook in de rest van het jaar zullen de KRC Genk FRZA! Foundation en het CvKO verschillende acties opzetten om Genksupporters aan te moedigen deel te nemen aan de diverse bevolkingsonderzoeken naar kanker (borstkanker, dikkedarmkanker en baarmoederhalskanker).

Maart is de internationale maand in de strijd tegen dikkedarmkanker. Vorig jaar ontvingen meer dan 850.000 mannen en vrouwen van 50 t.e.m. 74 jaar een gratis stoelgangtest dankzij het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Recente cijfers van Stichting Kankerregister (BCR) bevestigen het nut van dit grootschalig bevolkingsonderzoek. 75% van de kankers gevonden door het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker zijn nog in een vroegtijdig stadium wat de behandeling tot een minimum beperkt en de kans op genezing gevoelig verhoogt. Ter vergelijking: bij niet deelnemers aan dit bevolkingsonderzoek die toch geconfronteerd worden met dikkedarmkanker, is dat slechts 35%. Toch ging in gans Vlaanderen maar 52,5% in op de gratis stoelgangtest van het CvKO. Voor Genk was dit zelfs nog minder, met 50% (cijfers voor 2021).

De KRC Genk FRZA! Foundation en CvKO (Centrum voor Kankeropsporing) slaan vanaf deze maand dan ook graag de handen in elkaar om te sensibiliseren rond dikkedarmkanker, te beginnen in het stadion tijdens de topper tegen Union. “Zondag zal de Cegeka Arena afgeladen vol zitten voor de topper tegen Union. Geen beter moment om onze supporters (van 50 t.e.m.74 jaar) aan te zetten tot het aanvragen van een stoelgangtest”, verduidelijkt Niel Janssen van de KRC Genk FRZA! Foundation.

“Verschillende stafleden van KRC Genk die binnen de leeftijdscategorie vallen van het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker, zullen hun gezicht verlenen aan de campagne. Denk aan Erik Gerits, Wouter Vrancken, Guy Martens en Domenico Olivieri. Op die manier willen we de KRC-supporters maximaal de weg wijzen richting het Bevolkingsonderzoek. Onderzoek toont aan dat vroegtijdige detectie cruciaal is en werkt.”, zegt Patrick Martens, directeur van het CvKO.


KRC-netwerk aanspreken

Het engagement van KRC Genk en CvKO gaat verder dan enkel de flyeractie tegen Union. Het hele jaar door gaan beide partners sensibiliseren rondom de diverse bevolkingsonderzoeken naar kanker. Via de campagne ‘Bla Bla Bla X KRC Genk FRZA! Foundation’ voeren de club en CvKO een jaar lang verschillende acties via de sociale mediakanalen van de FRZA! Foundation.

De KRC Genk FRZA! Foundation beschikt door haar communitywerking over een breed netwerk binnen verschillende doelgroepen die voor het CvKO moeilijk te bereiken zijn. “Door de jaren heen hebben we als club een breed netwerk opgebouwd binnen de verschillende gemeenschappen in onze stad”, zegt algemeen directeur van KRC Genk Erik Gerits. “Onder meer onze Senior Army, KRC Genk Younited en onze fietsschool zijn dan ook ideale initiatieven waarbinnen we de bevolkingsonderzoeken dit jaar onder de aandacht zullen brengen”, aldus Gerits.