SCREENEN?
WIJ
NEMEN 
GEZONDHEID SERIEUS!

Logo BVO

SCREENING

Icon screening

Op deze website vind je meer informatie over screening en bevolkingsonderzoek. Je komt onder meer te weten waarom het soms wel en soms niet zinvol is om je te laten screenen.

Screening binnen het Vlaamse gezondheidsbeleid

Ziekten kunnen verschillende oorzaken hebben en soms spelen meerdere factoren – zowel beschermende als ziekmakende - een rol. Voorbeelden hiervan zijn: aanleg, leefstijl, omgeving, infecties, andere verworven ziektes. Door in te grijpen op deze factoren vergroot je de kans om gezond te blijven.

De Vlaamse overheid en haar partners willen het ontstaan van ziekten helpen te voorkomen. Dat gebeurt op verschillende manieren.

Erg belangrijk is het bevorderen van de gezondheid door een gezonde leefstijl, een gezonde leefomgeving en vaccineren. Door bijvoorbeeld  evenwichtig te eten, voldoende te bewegen, niet te roken en je alcoholgebruik te beperken, loop je minder risico om ziek te worden. Denk maar aan het verband tussen roken en longkanker of aan het verband tussen te weinig lichaamsbeweging en hart- en vaatziekten. Mensen met een gezonde leefstijl voelen zich meestal ook beter. Ook een gezonde leefomgeving is belangrijk. Denk maar aan de kwaliteit van de lucht en het drinkwater of aan het risico op een besmetting. Daarom voert de Vlaamse overheid bijvoorbeeld een kwaliteitsvol vaccinatiebeleid en neemt ze initiatieven die de leefomgeving verbeteren. Het beleid omvat ook het nemen van beschermende maatregelen, bijvoorbeeld om de verspreiding van infectieziekten te voorkomen en bij milieu-incidenten.

In een aantal gevallen volstaan gezondheidsbevorderende en -beschermende maatregelen niet. Dan kan een tijdige opsporing of screening naar ziekten, voorstadia of bedreigende factoren nuttig zijn.

Logo BVO

TV SPOT

handje
Youtube thumb
Icon video play

Steeds meer bedrijven en organisaties in Vlaanderen bieden screeningsonderzoeken aan om bepaalde gezondheidsrisco’s of ziekten, zoals een te hoge cholesterol of bepaalde vormen van kanker, op te sporen nog voor er klachten zijn. Zo’n screening lijkt een goed idee, want tijdig opsporen van risico's of ziekten kan doorgaans erger voorkomen en de kans op genezing verhogen. Maar niet elk screeningsonderzoek is per definitie zinvol of kwalitatief. Screenen heeft voordelen, maar meestal ook nadelen. 

Lees meer

Vrouw geniet van landschap
2 vrouwen lachen in een zetel
Lachende vrouw in huiskamer

IK BEN OK
OMDAT IK ER HEEL VROEG BIJ WAS

Vrouw geniet van de natuur
Vrouw geniet van de natuur
Logo BVO

NIEUWS

Icon news

EVALUATIE GEZONDHEIDSDOELSTELLING BEVOLKINGSONDERZOEKEN NAAR KANKER


De gezondheidsdoelstelling voor de drie Bevolkingsonderzoeken naar kanker (Baarmoederhals-, Borst-, en Dikkedarmkanker) (2015-2020), goedgekeurd op 13 mei 2015 door het Vlaams parlement, werd geëvalueerd in aanloop naar het formuleren van een nieuwe gezondheidsdoelstelling. Het symposium vond plaats op 4 maart 2024.

Evaluatierapport

Berekeningswijze Dikkedarmkanker

Berekeningswijze Borstkanker

Berekeningswijze Baarmoederhalskanker

Actieplan

Herbekijk hier het volledige symposium

Vr

IK BEN OK
OMDAT IK ER
HEEL VROEG
BIJ WAS

Vrouw geniet in tuin
Vrouw tijdens wandeling
Vrouw geniet van koffie
Vrouw geniet in tuin

Gefaseerde uitbreiding met 7 ziekten van het Vlaams neonataal screeningsprogramma naar aangeboren aandoeningen.

Lees hier de persmededeling.

Title icon

GA RECHTSTREEKS NAAR