SCREENEN?
Vanaf 6 april 2021 mogen in ons land zelftesten verkocht worden, waarmee je jezelf kan testen op het SARS-CoV-2 virus. Deze zelftesten geven aan of bepaalde eiwitten (antigenen) van SARS-CoV-2 in je neus- of keelslijmvlies aanwezig zijn. Het gebruik van deze zelftesten voor SARS-COV-2 gaat gepaard met zowel voor- als nadelen:
Voordelen:
- Tijdswinst: Je kan de test zelf afnemen, in het comfort van je eigen thuisomgeving. Na ongeveer 15 minuten kan je het resultaat van de test aflezen.
- Lagere drempel om te testen: De zelftesten zijn verkrijgbaar bij de apotheek.
Nadelen:
- Zelftesten zijn duidelijk minder betrouwbaar dan PCR testen.
- Verkeerd afnemen van de test of verkeerd interpreteren van het resultaat door de burger kan leiden tot een vals-positief of vals-negatief resultaat.
- Een vals negatief resultaat kan een valse geruststelling en dus een onterecht gevoel van veiligheid geven.
- Een herhaald vals-positief resultaat kan de bereidheid van de burger om, na een volgende positieve test de huidige maatregelen nog te volgen, beïnvloeden.
Als je kiest voor het gebruik van een covid-zelftest, krijg je na het afnemen van de test een positief of negatief resultaat. Wat moet je nu juist doen in welke situatie, rekening houdend met vooraf genoemde voor- en nadelen?
Het testresultaat is positief: Een positief resultaat duidt aan dat je waarschijnlijk besmet bent met het SARS-CoV-2 virus. Een positief resultaat op de zelftest moet altijd bevestigd worden door een klassieke PCR-test. Contacteer hiervoor je huisarts – zeker als je symptomen vertoont – of vraag een activatiecode voor een PCR-test aan het contactcenter via het nummer 02 214 19 19 en maak hiermee een afspraak in een testcentrum in je buurt. Bij een positief resultaat zal je dus in tussen alle andere geldende maatregelen, inclusief quarantaine of isolatie, moeten volgen. Indien je bij positief resultaat niet de stap onderneemt om de huisarts of het contactcenter op de hoogte te brengen voor een bevestiging-PCR kan er geen contactopsporing gebeuren.
Het testresultaat is negatief: Bij een negatief resultaat is het nog steeds belangrijk om je te houden aan de hygiënische maatregelen die op dat moment van kracht zijn. Een negatief resultaat geeft namelijk geen volledige zekerheid dat je niet besmet bent. Indien je na een negatief resultaat toch symptomen krijgt, raadpleeg dan altijd de huisarts.
Het
laatste
nieuws
Persmededeling van Hilde Crevits, Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin.
Lees meer >>
Actiemaand Dikkedarmkanker
Lees meer >>
KRC Genk en het CvKO maken de stoelgangtest bespreekbaar
Lees meer >>
Persmededeling van Hilde Crevits, Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin.
Lees meer >>
Bevolkingsonderzoek Aangeboren aandoeningen breidt uit met 7 ziektes
Lees meer >>
Persbericht Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker
Lees meer >>
Persmededeling van Wouter Beke, Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin.
Lees meer >>
Impact Covid-19
Lees meer >>
Twee jaar screening draagt bij tot vroege diagnose
Lees meer >>
Vlaamse overheid start sensibiliseringscampagne rond screening en zelftesten
Lees meer >>