SCREENEN?
WIJ NEMEN
GEZONDHEID SERIEUS!
Sommige tests zijn alleen voor mannen of vrouwen bedoeld. Andere alleen voor mensen vanaf een bepaalde leeftijd of met specifieke gezondheidsklachten.
Als je niet tot de doelgroep behoort, heeft een test of screening geen zin. Uit commerciële overwegingen wordt de doelgroep van een zelftest meestal zo ruim mogelijk gedefinieerd. Laat je daar niet door vangen.
Het is niet altijd makkelijk om een zelftest correct uit te voeren. Vaak moet je met een handleiding meerdere stappen doorlopen. Sommige tests vergen bovendien verfijnde handelingen die je binnen een bepaalde tijd moet uitvoeren. Dat is zeker niet voor iedereen weggelegd.


Steeds meer bedrijven en organisaties in Vlaanderen bieden screeningsonderzoeken aan om bepaalde gezondheidsrisco’s of ziekten, zoals een te hoge cholesterol of bepaalde vormen van kanker, op te sporen nog voor er klachten zijn. Zo’n screening lijkt een goed idee, want tijdig opsporen van risico's of ziekten kan doorgaans erger voorkomen en de kans op genezing verhogen. Maar niet elk screeningsonderzoek is per definitie zinvol of kwalitatief. Screenen heeft voordelen, maar meestal ook nadelen.
Het
laatste
nieuws

Actiemaand Dikkedarmkanker
Lees meer >>

KRC Genk en het CvKO maken de stoelgangtest bespreekbaar
Lees meer >>

Persmededeling van Hilde Crevits, Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin.
Lees meer >>

Bevolkingsonderzoek Aangeboren aandoeningen breidt uit met 7 ziektes
Lees meer >>

Persbericht Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker
Lees meer >>

Persmededeling van Wouter Beke, Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin.
Lees meer >>

Impact Covid-19
Lees meer >>

Twee jaar screening draagt bij tot vroege diagnose
Lees meer >>

Vlaamse overheid start sensibiliseringscampagne rond screening en zelftesten
Lees meer >>