Welkom

Op 16 en 18 maart verschenen er in de media heel wat berichten over het nut van screening. Lees hier de reactie van het Centrum voor Kankeropsporing en de Vlaamse overheid op de berichtgeving van de afgelopen dagen.

Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker breidt uit met de 51- en 52-jarigen. Zij zullen voor 't eerst worden uitgenodigd rond hun verjaardag.

Pasgeboren baby's worden vanaf nu ook gescreend op mucoviscidose.

De Vlaamse overheid organiseert en financiert vier bevolkingsonderzoeken. De drie bevolkingsonderzoeken naar kanker sporen respectievelijk borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker op. Vroegtijdige opsporing verhoogt de kans op genezing aanzienlijk voor elk van deze ziekten.

Het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen spoort 12 aangeboren aandoeningen op bij pasgeborenen. Hier voorkomt of beperkt vroegtijdige opsporing ernstige gezondheidsproblemen bij deze kinderen.

Alle vier de bevolkingsonderzoeken zorgen er voor dat minder mensen sterven aan de ziekten die opgespoord worden. Daarom investeert de Vlaamse overheid in deze projecten.

Klik op één van de onderzoeken voor meer informatie.

Wat is het Bevolkingsonderzoek Dikkdedarmkanker?

Wat is het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker?

Wat is het Bevolkingsonderzoek Borstkanker?

Wat is het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen?

JAARRAPPORT 2018

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin stelde op 22 oktober 2018, het jaarrapport 2018 voor. Dit in het kader van de Gezondheidsdoelstelling Bevolkingsonderzoeken naar kanker, samen met het Centrum voor Kankeropsporing en Stichting Kankerregister.

NIEUWS