SCREENEN?
WIJ NEMEN 
GEZONDHEID SERIEUS!

Logo BVO

WAT MET GENETISCHE ZELFTESTEN?

De mens heeft ongeveer 25.000 coderende genen die allemaal verschillende functies hebben. Commerciële testen maken een keuze uit een aantal (meestal gemakkelijk en goedkoop te testen) genen waarmee zij dan bepaalde risico’s (bv. op kanker of aangeboren aandoeningen) voorspellen. Enerzijds is de keuze van de geteste genen dikwijls niet relevant, wat voor de leek onmogelijk te herkennen is. Anderzijds worden deze testen aangeboden zonder de nodige kwaliteitscontrole en medische omkadering m.b.t. advies en begeleiding. Tenslotte kunnen de resultaten van genetische testen een invloed hebben niet alleen op jezelf maar ook op je kinderen, broers, zussen, ouders en andere familieleden.

Voor erfelijkheidstesten kan je best contact opnemen met één van de vier geaccrediteerde Vlaamse centra gespecialiseerd in medische genetica.

Meer informatie vind je via de site van het Belgische College voor Menselijke Erfelijkheid en Zeldzame Ziekten.

Logo BVO

TV SPOT

handje
Youtube thumb
Icon video play

Steeds meer bedrijven en organisaties in Vlaanderen bieden screeningsonderzoeken aan om bepaalde gezondheidsrisco’s of ziekten, zoals een te hoge cholesterol of bepaalde vormen van kanker, op te sporen nog voor er klachten zijn. Zo’n screening lijkt een goed idee, want tijdig opsporen van risico's of ziekten kan doorgaans erger voorkomen en de kans op genezing verhogen. Maar niet elk screeningsonderzoek is per definitie zinvol of kwalitatief. Screenen heeft voordelen, maar meestal ook nadelen. 

Lees meer

Title icon

NIEUWS

Icon news