SCREENEN?
WIJ NEMEN 
GEZONDHEID SERIEUS!

Logo BVO

HOE BETROUWBAAR IS HET RESULTAAT? HOE WORDT DE KWALITEIT VAN DE TEST OF SCREENING GEGARANDEERD?

Een niet-afwijkend resultaat betekent dat er wellicht niets aan de hand is. Een afwijkend resultaat geeft aan dat er waarschijnlijk wel een probleem is. Een test levert je echter nooit volledige zekerheid op. Een zelftest kan aangeven dat je gezond bent, terwijl dat niet het geval is. Het resultaat is dan vals-negatief. Omgekeerd kan het resultaat van een zelftest afwijkend zijn, terwijl je toch gewoon gezond bent. Het resultaat is dan vals-positief.

Beschik je over goede informatie en cijfers over de betrouwbaarheid van de test? Ben je je ervan bewust dat het resultaat vaak mee wordt bepaald door het moment en de manier waarop je de test uitvoert? De kwaliteitscontrole van zelftests is soms weinig transparant en de vereisten zijn veel minder streng dan die voor diagnostische tests. Zo testen de fabrikanten hun zelftests op gezonde personen in het labo, wat niet noodzakelijk overeenstemt met de realiteit. Daardoor neemt de betrouwbaarheid van die tests gevoelig af.

Waar en bij wie kun je terecht met vragen over het resultaat of de kwaliteit van een zelftest of screening op eigen initiatief? Een belangrijke vraag waarop je het antwoord best op voorhand uitzoekt.

Logo BVO

TV SPOT

handje
Youtube thumb
Icon video play

Steeds meer bedrijven en organisaties in Vlaanderen bieden screeningsonderzoeken aan om bepaalde gezondheidsrisco’s of ziekten, zoals een te hoge cholesterol of bepaalde vormen van kanker, op te sporen nog voor er klachten zijn. Zo’n screening lijkt een goed idee, want tijdig opsporen van risico's of ziekten kan doorgaans erger voorkomen en de kans op genezing verhogen. Maar niet elk screeningsonderzoek is per definitie zinvol of kwalitatief. Screenen heeft voordelen, maar meestal ook nadelen. 

Lees meer

Title icon

NIEUWS

Icon news